En voi tilata punaviiniä! ystäväni parahtaa. Istumme vähän fiinimmässä kalaravintolassa Rooman rannikolla ja olen ilmaissut tahtoni juoda punaviiniä.
Roomatar on kauhuissaan, eihän kalan kanssa sovi juoda punaviiniä, eikä hän kehtaa sellaista tilata.
Lupaan hoitaa tilauksen, eikä tarjoilija kohota yhtään kulmiaan Pinot Noir -pyynnölleni. Ystäväni kohottaa, hän on hämmästynyt ja hämmentynyt.
Aikaa tapahtumasta on toistakymmentä vuotta ja sittemmin italialainenkin on oppinut suhtautumaan viineihin rennommin.
Viimeksi yhdessä illallistaessamme hän tokaisi: – Punaviini käy, kunhan et tilaa laziolaista! ja röhönauru päälle.
Miten viini valitaan?
Viinin valitsemiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, mutta mikään ei ole ehdotonta.
Säännöt ovat ennemminkin ohjeita, joiden avulla on helpompi löytää tietyn ruoan parina toimiva viini tai sellaisenaan illanistujaisissa nautiskeltava juoma.
Isolle seurueelle juomaa valitessa kannattaa pyrkiä löytämään moneen makuun sopiva, helposti juotava viini.
Kuiva ja keskitäyteläinen on yleensä turvallisin valinta.
Muuten tärkeintä on oma maku, viinin valinta ei ole vakava juttu.
Ota rennosti, viini on nautinto!
Viinin & ruuan liitto
Jokainen on varmasti kuullut säännön juoda kalan kanssa valkoviiniä ja lihan kanssa punaviiniä. Tuo toimii hyvänä nyrkkisääntönä, mutta sääntöä saa ja pitääkin rikkoa.
Jos et pidä valkoviinistä, voit tilata ravintolassakin kevyemmän punaviinin tai vaikkapa rosén kalan kaveriksi.
Lihoissakin on eroa. Siinä missä riistaruuat janoavat tuhteja punkkuja, lintujen kanssa toimii kevyempi punaviini tai valkoviini.
Itse pyrin noudattamaan yhtä sääntöä: Tietyn alueen ruoka on parhaimmillaan saman alueen viinin kanssa. Samassa maaperässä kasvaneet ainekset pelaavat hyvin yhteen.
Asiantuntija saattaa valita eri alueen viinin ja ruuan, mutta usein kyse on siitä, että taustalla on tieto maaperän samankaltaisuudesta. Tällöin viini on yleensä tyyliltään toisen alueen tyyliä noudattava.
Jos et tunne viinejä hyvin ja haluat pelata varman päälle, suosittelen aina valitsemaan paikallisen ruuan kanssa paikallisen viinin.
Nyt varmasti mietit miten tämä toteutuu Suomessa tai muissa maissa, joissa ei edes viljellä viiniä. Tällöin kannattaa keskittyä niihin ruoan raaka-aineisiin ja ehdottomasti myös mausteisuuteen. Punainen liha ja punainen viini voivat olla onneton pari.
Mieti chili con carnea tai muuta tulista ruokaa. Valkoviini on ehdottomasti punaista parempi valinta, vielä parempi on vaihtaa viini olueen.
Viinin valinta etiketin avulla
Viinipullon etiketti kertoo ammattilaiselle monenlaisia asioita. Jo pelkästään kasvualue antaa tiedon siitä millainen viini on kyseessä. Vuosikerta kertoo paitsi sen, onko viini hyvän satokauden tuotos, myös siitä onko se riittävän vanhaa tai liian vanhaa.
Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta valkoviini juodaan vuoden sisään pullotuksesta. Punaviini taas voi olla valmista juotavaksi tai se saattaa parantua vanhetessaan, rypäleestä riippuen.
Alkon hyllyltä juomaansa valitseva voi luottaa siihen, että viini on heti valmis juotavaksi.
Ja kyllä, viinin voi valita myös etiketin kauneuden pohjalta!
Tunnustan itsekin tekeväni perusviineissä arviota etiketin perinteisyyden tai moderniuden perusteella. Graafinen suunnittelu antaa osviittaa siitä, mitä tyylisuuntaa tila haluaa edustaa.
Toimittajakollegani, kutsutaan häntä tässä vaikka Ojasen Soilaksi, kertoi juuri Facebookissa omista valintakriteereistään. Julkaisen lainauksen hänen luvallaan.
Viinin valinta – Soila oppaana
“Kävin äsken Alkossa. Ravintolaleikissäni ruokiin lorautetaan usein runsaasti viiniä, eikä jäljelle jäävän juoman nauttiminenkaan ole mitenkään vastenmielistä.
Suunnistin jo kohti kassaa syli täynnä pulloja, kun näin kaverini. Kutsun häntä tässä Jenniksi. Ilmeisesti näytin asiantuntevalta – kuten usein näytän, jos suuni ei ole unohtunut liian ammolleen – koska Jenni tiedusteli, voinko kertoa, millä perusteella olin valinnut viinini. Hän voisi näin saada pientä vinkkiä omaan ostokseensa.
Kerroin auliisti.
– Tämän viinin valitsin, koska etiketissä on polkupyörä. Portugalilaisen viinin otin keltaisen ratikan takia, kun ystäväni Annan pojalla oli juuri ennen koronaa häät Lissabonissa ja tuoreen avioparin kauniita hääkuvia oli otettu tuollaisessa ratikassa. Kolmas oli ihan randomisti otettu kyykkyviini, mutta merkitty vihreäksi valinnaksi.
Kassa kuunteli vieressä. – Olipa mielenkiintoista kuulla, millä perusteella asiakas valitsee viininsä, hän kommentoi kohteliaasti.”
Innostaako viinitilakierrokset ja viinimatkailu? Tutustu matkablogimme viinireissuihin!